Ultrazvočna terapija

Terapevtski ultrazvok se v fizioterapiji uporablja za globinsko segrevanje tkiva in za drugo ne-termično obravnavo. Pomemebno je, da terapevtskega ultrazvoka ne mešamo z diagnostičnim ultrazvokom, ki se uporablja v diagnostični medicini za pregled mahkotkivnih patologij in drugih stanj notranjih organov telesa. V fizioterapiji terapevtski ultrazvok uporabljamo v okviru metode globinskega segrevanja s čimer dosežemo višje endogene temperature mehkega tkiva, ki pospešujejo celjenje mikropoškodb in lokalno krvno cirkulacijo.

Kako deluje ultrazvočna terapija?

 

Ultrazvočna terapija deluje na principu mehanične ter termične obdelave tkiva in je zelo uspešna pri terapevtskemu zdravljenju številnih patologij živčno-mišičnega sistema. Poleg termičnih učinkov terapevtskega ultrazvoka ima ta tudi ne-toplotne zdravilne učinke preko dovajanja dodatne energije v telo. Proces imenujemo kavitacija in pomeni povečanje volumna mehurčkov okoli tkiva na katerega se aplicira terapevtski ultrazvok, kar izboljša naravno celjenje poškodovanega tkiva. 

 

Ultrazvočno terpijo uporabljamo za zdravljenje akutnih stanj oz. poškodb mišičnoskeletnega sistema, za kronične bolezni kot so artroza, artritis, osteoartritis, sindrom zamrznjene rame oz. adhezivni kapsulitis, spondiloza, spondilolisteza, spondilitis, burzitis in tendinopatije oz. tendonitis. 

 

Zdravljenje vaše poškodbe z ultrazvočno terapijo poteka neinvazivno, spremembe se dogajajo predvsem na celičnem nivoju. Občutili boste blago segrevanje in mravljinčenje ob področju na kateraga apliciramo ultrazvočno terapijo. Fizioterapevt pri terapiji z ultrazvočno glavo nežno kroži in jo ves čas premika v krožni smeri. 

Za koga je ultrazvočna terapija primerna?

 

Kandidat za metodo zdravljenja ultrazvočna terapija je katerikoli pacient, ki ima prisotno poškodbo mehkega tkiva v telesu. Ultrazvočne terapije močno izboljšajo bolečine v hrbtu, bolečine v vrtu in razdražene meniskuse v kolenskem sklepu. Pogosto Ultrazvočno terapijo uporabljamo tudi pri zdravljenju ligamentarnih poškodb gležnja, ki nastanejo ob zvinu gležnja ali ob udarcu v gleženj.

Najnovejši prispevki

11062b_fd5c21cdc57f4b19b00f8ec0988396fe_
ostalestoritve.png

Anže

S kineziologom pri MedicoFitu vadim nekje od začetka leta 2020. Super sva se ujela in dobro napredujeva. Definitivno bi ga svetoval vsem, ki se v fitnesu sami ne znajdete najbolje in potrebujete nekoga, ki vam narekuje tempo. Pri MedicoFitu mi je najbolj všeč raznolikost vaj, sproščenost na treningu, intenzivnost in pripravljenost prisluhniti ter svetovati. 1:1 vadbo toplo priporočam!

Uspeh zagotovljen.

Kaj pravijo naše stranke